Wat je ziet ben jezelf

Vorige Artikel 2 van 33 Volgende

26-7-2020

Deze tekst komt uit mijn gratis e-boekje 'Meer hart': 

Ik geloof dat hoe je een ander ziet, dat je zo ook naar jezelf kijkt. Relaties met anderen zijn dus niet alleen om liefde met elkaar te delen, maar zijn ook een heldere spiegel, zodat we een kijkje in onszelf kunnen nemen. Het is confronterend, maar wel nodig. Zo kunnen we precies de delen in onszelf zien die nog geheeld en zachter mogen worden, want anders zouden we ze niet kunnen herkennen in de ander. De ander vergeven, betekent altijd dat je jezelf eerst mag vergeven. De ander accepteren, betekent altijd dat je jezelf eerst mag accepteren.

Liefgeven
Ik vind liefhebben nooit zo goed passen bij de betekenis van het woord. Het klinkt alsof je alleen maar iets komt halen. Liefgeven begint bij jezelf. Geef jezelf al de liefde die je van een ander zou willen ontvangen. Het maakt je compleet en vol, zodat je vervolgens beter in staat zult zijn om dat ook aan een ander te kunnen geven. Compassie voor jezelf en een ander hebben, is denk ik het belangrijkste. En in de praktijk, soms zo lastig. Veel (liefdes) relaties zijn bloederige theaters waaronze ego’s op kunnen strijden. En ik doe er maar al te vaak aan mee. Maar als we de compassie op kunnen brengen, zien we in dat we allemaal weleens struggelen met ons ego, met het leven in het algemeen of rondslingerende sokken. De ander kunnen zien wie hij of zij in essentie is, zonder al het drama van het ego, kan ervoor zorgen dat we er steeds meer afstand van kunnen doen. Dat we er in een situatie tóch voorkiezen om te reageren vanuit een liefdevolle plek. Het vraagt (heel) veel oefening maar het is het altijd waard. Ik ga nog even oefenen...

De wezens van wie je houdt
Als je op het einde terugkijkt op je leven, is dit uiteindelijk het enige wat telt. Dat we de ander hebben behandeld hoe we zelf behandeld zouden willen worden. Dat we niet hebben geoordeeld, maar weten dat iedereen recht heeft op zijn eigen tempo en levenslessen. Dat we beseffen dat er voor iedereen genoeg is en daarom oprecht blij kunnen zijn voor het geluk van een ander. Dat we lieve dingen doen voor anderen die we misschien niet eens kennen. Dat we de liefde hebben kunnen ontvangen die een ander ons wilde geven. Dat we hebben gekeken naar de overeenkomsten die we allemaal delen, in plaats van de verschillen. Dat we de tijd hebben gemaakt voor de mensen en dieren van wie we houden. Dat we hebben uitgesproken dát we van ze houden. En het belangrijkste, dat we dat hebben laten zien. 

Wil je dit e-boekje ook ontvangen in je mail? Laat dan onderaan mijn website je e-mailadres achter! 

Alle liefs, 

Britt 

© 2013 - 2021 Little Universe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel