Geluk vinden

Vorige Artikel 26 van 40 Volgende

7-10-2018

‘’Geluk is als een vlinder. Hoe meer je het najaagt, hoe meer het je zal ontwijken. Maar als je je aandacht op andere dingen richt, komt het vanzelf zachtjes op je schouder zitten.’’

– Henry David Thoreau 

Al van jongs af aan was ik bezig met het zoeken naar geluk. Terwijl ik toch al behoorlijk vaak gelukkig wás. Maar ja, we blijven rare wezens en zelfs als we (bijna) alles al hebben, willen we toch nog een beetje meer. Ik las tig boeken en artikelen en ik bleef maar zoeken en zoeken. Maar waar ik precies naar op zoek was, dat wist niemand. En het ergste van alles: ik dus ook niet. Maar waar je dus absoluut niet gelukkig van wordt, is het zoeken naar geluk. Erg handige combi ook. 

Later kwam ik erachter dat ik niet zoveel hoefde te doen om gelukkig te zijn. Het zegt het al, je hoeft het eigenlijk alleen maar te zijn. Maar zijn is lastig in een wereld waarin we vooral heel veel dingen willen worden. Geluk doet het eigenlijk het beste als er niet tig voorwaarden vanaf hangen. Want het leven is ook maar gewoon het leven. Het bestaat uit extreme geluksgevoelens tot aan ik ben een vaatdoekje en ik weet niet echt niet meer wat ik met mezelf aan moet. Nee, als je echt radicaal gelukkig wilt zijn, moet je jezelf toestaan om best wat momenten heel ongelukkig te zijn. Want zonder dat, kan het geluk simpelweg niet bestaan. Ze hebben elkaar nodig. Nietschze zei het al: ‘’Geluk en ongeluk zijn tweelingen die samen opgroeien of samen klein blijven.’’ 

En zijn we wel gemaakt om constant gelukkig te zijn? We zijn denk ik ook gemaakt om te groeien. En groeipijn gaat gewoon niet vaak samen met een brede glimlach. Het gaat vooral samen met uh tja...pijn. Misschien moeten we de pijn gewoon wat dichterbij laten komen en er een beetje rustig onder proberen te blijven (in plaats van het moet weg, NU!). Misschien hoeft het leven niet zo makkelijk te zijn als we denken of volgepropt te worden met meer geluksmomenten dan het zelf aankan. Soms is vertrouwen hebben in de dingen hoe ze gaan het enige wat we nodig hebben. Pijn, geluk en alles er tussenin.

Ik heb besloten dat ik geluk niet meer zo vaak ga zoeken, ik hoef het alleen maar te vinden. En zo nu en dan ook gewoon besluiten het te zijn.

Alle liefs, 

Britt 

© 2013 - 2020 Little Universe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel